İçeriğe geç

AutoCAD Layout Kullanımı

AutoCAD’te, Model ve Layout olarak adlandırılan iki farklı çalışma ortamı bulunmaktadır.  Model alanı, iki veya üç boyutlu çizimlerin, 1:1 ölçekte oluşturulduğu esas çalışma alanıdır. Layout ise, Model alanındaki çizimlerden, iki boyutlu ve ölçekli çizim paftaları oluşturmak için kullanılan alandır. Model ve Layout alanlarına, Autodesk’in dokümanlarında bulunan, aşağıdaki resimde göründüğü gibi, AutoCAD penceresinin sol alt tarafındaki sekmelerden ulaşılabilir.

AutoCAD Layout

Layout alanı, basılı kağıt paftanın dijital hali olarak düşünmek mümkün. Projenin baskısını almadan önce Layout alanında, proje için baskı alınacak kağıt ebatlarına göre ölçeklendirme yapılabilir, gerekli antet, açıklama, metraj tabloları, lejantlar, notlar ve ölçüler eklenebilir. Böylece, baskı almadan, çizimin basılmış ölçekli halinin görüntüsü elde edilmiş olur. Bu şekilde, muhtemel baskı hata ve eksiklerini önceden fark etme ve düzeltme imkanı elde edilmiş olur. Layout’ların sağladığı en güzel imkanlardan bir tanesi de, aynı paftaya farklı ölçeklerde  çizim yerleştirebilmektir.  Layout’lara çizimler Viewportlar ile eklenir. Her Viewport için farklı ölçek belirlenebilir.

Her Layout için farklı ebat, ölçek, görünüş, format ve baskı ayarları yapılabilmektedir.  İhtiyacınıza göre, Model alanında bulunan projenizden, farklı ölçek, boyut ve formatta birçok Layout oluşturabilirsiniz.  Sekmelerin sağında bulunan “+” ya basarak kolaylıkla yeni Layout’lar ekleyebilirsiniz. Ayrıca, Layout sekmelerine sağ tıklayarak, isim değiştirme, baskı ve kağıt ayarları, kopyalama ya da taşıma, hazır şablon yükleme gibi işlemlere erişilebilir.

Daha detaylı bilgi için Autodesk’in buradaki dokümanlarını inceleyebilirsiniz.

AutoCAD’de hazır şablon kullanarak örnek bir layout oluşturma ile ilgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Beğendiyseniz paylaşın.

3 Yorum

  1. […] AutoCAD Layout Kullanımı yazısında, AoutoCAD’de “Model” ve “Layout” olarak adlandırılan iki farklı çalışma ortamı olduğundan bahsetmiştim. Layout’lara çizimlerin viewportlar ile eklendiğini yazmıştım. Bu yazıda da viewportlardan bahsetmek istiyorum. […]

Bir yanıt yazın