İçeriğe geç

AutoCAD’de Çizim İçerisine Obje Eklemeyi (OLE) Anlamak

AutoCAD ile proje çizerken bazen çizim ile aktarılamayacak durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu tür durumlarda çizim içerisine resim, doküman, veri veya hesap tablosu eklenir. Bazen de birden fazla çizimde kullanılabilecek ortak blok veya referans çizimler ekleme ihtiyacı olur. Özellikle referans çizimlerle çalışmak, birden fazla disiplinin (ki her inşaat projesinde mimari, inşaat, elektrik ve mekanik tesisat olmak üzere en az dört disiplin çalışmaktadır) üzerinde çalıştığı CAD tabanlı projelerde koordinasyon, güncelleme ve revizyon konularında tutarlılık, güncellik ve önemli zaman tasarrufu sağlamaktadır.  Bunun yanında birden fazla projede kullanılan ve zaman zaman güncellenmesi gereken bazı blok, doküman veya tablolar referans ile eklenerek daha sonra kaynak blok, doküman veya tabloda yapılan güncellemenin onu kullanan bütün çizimlerde otomatik veya manuel olarak güncellenmesi sağlanabilir. Bu konular, ayrı birer yazı konusu olacak kadar geniş ve önemlidir. Bunun için, bu konuları ayrı birer yazıda anlatmayı planlıyorum. Bu yazıda ise, AutoCAD’in, çizime obje ekleme yöntemlerinden ve doğru kullanılmasından bahsedeceğim.

Object Linking and Embedding (OLE)

Genel olarak, herhangi bir uygulamadan başka bir uygulamaya ait doküman veya bilgiye erişme ve kullanma yolu olarak OLE (Object Linking and Embedding) kullanılmaktadır.  Bu, kelime anlamıyla “Obje Bağlama ve Gömme” olarak çevriliyorsa da anlam olarak “Obje Bağlama ve Dahil Etme” olarak çevirmek daha doğru olacaktır sanırım. OLE’yi kullanmak için hem hedef hem de kaynak uygulamanın OLE’yi desteklemesi gerekmektedir. Neyse ki, günümüzde kullanılan hemen hemen her uygulama bunu desteklemektedir. Tabii AutoCAD de OLE’yi desteklemektedir. Kullanılan obje (resim, doküman veya tablo) hem kaynak hem de hedef uygulamada düzenlenebilmektedir.

İsminden de anlaşılacağı üzere OLE’de, “linking/bağlama” ve “embedding/gömme veya dahil etme” şeklinde iki farklı işlem yapılabilmektedir. Her iki işlemin farklı özellikleri bulunmaktadır. Sizin objeyi çiziminize dahil etme amacınıza göre birini kullanmanız gerekmektedir. Linking işlemi, obje için hem kaynak ve hem de hedef uygulamada iki yönlü etkileşim imkanı verirken embedding işleminde bu imkan bulunmamaktadır. Yani sizin, linking ile çiziminize dahil ettiğiniz objenin kaynağı üzerinde yapılacak herhangi bir değişiklik çiziminize de yansıyacaktır (Bu yansıma sizin tercihinize göre otomatik veya manuel olarak gerçekleşmektedir). Aynı şekilde çiziminiz içerisinden objeyi düzenlemek istediğinizde kaynak uygulama açılacak ve gerekli düzenleme yapıldıktan sonra eş zamanlı olarak çiziminize yansıyacaktır. Ancak embedding ile çiziminize dahil ettiğiniz objeler üzerinde veya kaynağında yapılacak herhangi bir değişiklik diğerini etkilemeyecektir.

AutoCAD’de Çizim İçerisine Obje Ekleme

AutoCAD’de çizim içerisine obje eklerken, hangi işlemin seçileceği tamamen sizin objeyi kullanma amacınızla ve çizime özel olup olmamasıyla alakalıdır. Ancak, çoğunlukla çizime eklenen objenin (ki bu genellikle bir tablo, doküman, resim veya logodur) kullanım amacı önemsenmeksizin copy/paste veya insert–>Attach komutları ile obje çizime eklenmektedir. Bu şekildeki eklemeler linking türü bir ekleme olmaktadır.  Bu yöntemle yapılan eklemelerde AutoCAD, objelerin kendisi yerine orijinal konumuna referans veren bir link ekler. Embedding türü bir ekleme için AutoCAD’te insert–> OLE Object komutu kullanılmaktadır. Bu şekilde yapılan eklemede, obje çizimin bir parçası haline gelmektedir. AutoCAD kaynaklarında linking ve embedding yöntemleriyle yapılan obje eklemeleri arasındaki fark aşağıdaki resimlerde gayet güzel bir şekilde anlatılmaktadır.

AutoCAD’de Çizim İçerisine Obje Eklemenin Doğru Yolu

Doğru ve kullanışlı bir işlem için eklenen objenin kullanım amacına uygun olarak linking ya da embedding yöntemi ile bilinçli bir ekleme yapılmalıdır.  Eğer ekleyeceğiniz resim, doküman ve tablo güncelleme veya düzenleme gerektiriyorsa, ya da birden fazla çizimde kullanılması gerekiyorsa eklemenin linking ile yapılması daha doğrudur. Böylece güncelleme veya düzenleme gerektiğinde hem kaynak dosyada hem de çizimde  objenin güncel olması sağlanmış olur. Ancak, linking ile yapılan eklemelerde, çizim başkalarıyla paylaşıldığında eğer eklenen obje de aynı klasörde paylaşılmazsa dosyanın gönderildiği kullanıcıda eklenen objeler açılmayacak bunun yerine objenin orijinal kaynağındaki dosya yolu görünecektir. Aynı şekilde çizim veya eklenen obje (özellikle eklenen resim, logo ve dokümanlar) orijinal konumundan farklı bir yere taşınırsa, veya kaynağından silinirse çizim yeniden açıldığında aynı sorunla karşılaşılacaktır.

Çizime eklenen objeler genellikle bilinçsiz bir şekilde copy/paste veya insert–>Attach komutları yani linking ile yapıldığından ve çizim paylaşırken eklenen objelerin de paylaşılması unutulduğundan, sıklıkla bu sorunla karşılaşılmaktadır.  Bu durum en çok da çizim antetlerine eklenen logolarda ortaya çıkmaktadır. Bu sorunun en güzel çözümü, çizime insert–> OLE Object komutu ile resim, logo veya doküman eklemektir. Çünkü bir çok çizim dosyasına eklenen resim, logo veya dokümanlar sadece o çizime özeldir ve güncelleme veya düzenleme gerektirmemektedir. Bu şekilde eklenen obje çizimin bir parçası haline geldiğinden, çizimin paylaşılması veya ilk kaynağı dışında bir yere taşınması durumunda obje de çizim içerisinde taşınmış olacaktır. Ve yukarıdaki gibi bir sorun ortaya çıkmayacaktır.

Çizime linking ile bir obje eklemek copy/paste veya insert–>Attach ile basit bir şekilde yapılabiliyorken embedding şeklinde yani insert–> OLE Object  ile bir ekleme yapmak biraz daha karışıktır. Bunun için bu yazıya bakabilirsiniz. Linking ile obje ekleme için de buradaki yazıya bakabilirsiniz.

Beğendiyseniz paylaşın.

2 Yorum

  1. […] “AutoCAD’de Çizim İçerisine Obje Eklemeyi (OLE) Anlamak” başlıklı önceki yazımda konunun detaylarını yazmaya çalışmıştım. Bu yazıda ise adım adım, AutoCAD’de çizim içerisine obje (resim, logo, doküman veya tablo) dahil etme, yani embedding şeklinde obje eklemeyi anlatmaya çalışacağım.  Örnek olarak, en çok ihtiyaç olan resim eklemeyi anlatacağım. […]

Bir yanıt yazın