Yük birleşimleri, SAP2000 ve Robot Structural Analysis Professional gibi yapısal analiz yazılımları ile çalışanların sık ihtiyaç duydukları konulardan biridir. Bu yazılımlar, her ne kadar çoğu yönetmelik ve standarda uygun yük birleşimlerini otomatik üretebiliyorsa da desteklenmeyen standartlar, spesifik projeler veya bazı özel durumlar için yada araştırma amacıyla, yük birleşimlerini kendiniz girmeniz gerekebilir. Bu durumda ilgili yönetmelik veya standarttaki yük birleşimlerine bakmanız gerekir. Bu durum sık sık başıma geldiği için TBDY-2018, Çelik Yapılar Yönetmeliği-2018, TS 500-2000 ve ASCE 07-10’deki yük birleşimlerini ofisin duvarına, yanı başıma asmışım. Başkaları da ihtiyaç duyabilir düşüncesiyle buraya da yazmak istedim.
ÇELİK YAPILARIN TASARIM, HESAP VE YAPIM ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK‘in 5.3.1 maddesinde, Yük ve Dayanım Katsayıları ile Tasarım (YDKT) yöntemi için kullanılacak yük birleşimleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir.
ASCE 07 standardına aşina olanlar buradaki yük birleşimlerinin nerdeyse aynısı olduğunu fark edecektir.


Konuyla ilgili diğer yazılar:
Çelik Yapı Analizi İçin Yük Birleşimleri
[…] Çelik Yapılar Yönetmeliği Yük Birleşimleri yazısında, ÇELİK YAPILARIN TASARIM, HESAP VE YAPIM ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK‘te belirtilen, Yük ve Dayanım Katsayıları ile Tasarım yöntemine göre yapılacak yapısal analizde kullanılması gereken yük birleşimlerinden bahsetmiştim. Bir yapıya etkiyen yükleri, bu birleşimlere uygun olarak bir araya getirdiğimizde çok sayıda kombinasyon (birleşim) ortaya çıkmaktadır. Bu yazıda, çelik bir bina analizinde hesaba katılması gereken yük birleşimlerini listelemek istedim. […]
[…] Yapılar Yönetmeliği Yük Birleşimleri için buraya […]
[…] Çelik Yapılar Yönetmeliği Yük Birleşimleri […]
[…] Çelik Yapılar Yönetmeliği Yük Birleşimleri […]