İnşaatlardaki işçilik kalitesinin, yapının sağlamlığına etkisi hayati derecede önemli olmasına karşın, bilindiği üzere, en çok vasıfsız insanın çalıştığı alan inşaat sektörüdür. İnsanlar, inşaat konusunda en ufak bir bilgileri olmadan ve çoğunlukla mecburiyetten, düz işçi olarak inşaatlarda çalışmaya başlarlar ve sonrasında usta-çırak ilişkisi içerisinde işi öğrenip herhangi bir alanda (kalıpçı, demirci, duvarcı, sıvacı vb.) usta olurlar. Bu öğrenme ilişkisi içerisinde uğraştıkları işin sadece nasıl yapıldığını öğrenirler. Dolayısıyla yaptıkları işin yapı içerisindeki fonksiyonu ve önemi hakkında bilgi sahibi olmadan yetişirler.
Özellikle betonarme yapı taşıyıcı sistemini oluşturan kalıp, demir ve betonun işçilik kalitesi yapının sağlamlığı için hayati önemdedir. Dolayısıyla bu işlerde yapılacak herhangi bir ihmal veya hatanın sonuçları, bir çok defa yaşandığı gibi, çok ağır olmaktadır. Buna rağmen, inşaatlarda, büyük işçilik hatları sürekli tekrarlanmaktadır.
İşi kontrol eden mühendis, hatalı veya yanlış iş yapan ustayı uyardığında, usta, çoğunlukla kendisine, yaptığı işin doğru olduğuna dair ısrarlı bir savunma ile cevap verir. Çünkü yıllardır o şekilde yapmıştır ve ona göre işin en doğrusu da odur. Burada dikkate değer olan nokta; ustanın aynı hatayı yıllardır yapıyor ve ısrarla yapmaya devam ediyor olmasıdır.
Bu yazıda, uzun yıllardır, inşaatlarda hatalı iş yapan ustalardan dinlediğim klasik ve klişe bahaneleri sizlere yazmak istedim. Eminim ki çoğu mühendise çok tanıdık gelecektir.
Klasik Usta Bahaneleri
– Daha önce 10 katlı binayı bu şekilde yaptık, şimdiye kadar hiçbir şey olmadı.
– Boş ver, bir şey olmaz.
– Şimdiye kadar kaç tane inşaatı böyle yaptık, kimse bir şey demedi.
– Kaç yıldır bu işi böyle yapıyoruz.
– Şimdiye kadar bir şey olmadı da bundan sonra mı olacak.
– Eski köye yeni adet getirme, şefim.
– Bu kadar insan yanlış da sen mi doğrusun?
– Filizin boyunu 10 cm kısaltsak ne olacak? Bu kadar demiri fire mi verelim?
– Ben bu kadar demirle 10 katlı bina yaparım.
– Daha önce falanca mühendisin binasını da böyle yaptık, bir şey demedi.
– Yeterli malzeme yok.
– Bana böyle tarif ettiler.
– Böyle daha sağlam olur, şefim.
– Uğraştırma bizi şefim, Allah’ını seversen.
– Zaten zarar ediyorum, bir de sen uğraştırma şefim.
– Bu işe kaç yevmiye harcadım, biliyor musun?
Bunlar aklıma gelenler. Sizlerin aklına gelenler varsa yorum kısmına yazabilirsiniz.